Ioan Petran, șeful liberalilor din municipiul Cluj-Napoca, a fost racolat de Securitate sub pseudonimul Dănuț. Acesta nu a dat note informative care să existe în evidența CNSAS, în schimb nici nu își acceptă propriul trecut. El nu a vrut să ridice o scrisoare recomandată de la CNSAS prin care era anunțat exact că a fost racolat de Securitate. Petran spune că va contesta actul și că avocații săi au trimis o serie de acte la CNSAS pentru a primi anumite clarificări. Deși Ioan Petran spunea încă din urmă cu o lună că ne va pune la dispoziție o adeverință prin care CNSAS spune că nu a fost racolat de Securitate, el nu a reușit să se țină de cuvânt.

Amânarea aflării adevărului

Deși Petran spune că nu a primit scrisoarea de la CNSAS, oficialii instituției ne-au pus la dispoziția scrisoarea expediată către acesta. Liberalul spune că nu a primit pe adresa sa nici o scrisoare recomandată de la CNSAS pe care să nu o ridice. El a spus că și-a trimis avocații la sediul CNSAS pentru a contesta această adeverință. El spune că nu a fost racolat de către Securitate și că nu a avut pseudonimul Dănuț. Suntem curioși cum de un om nevinovat nu a încercat în cinci ani de zile să își clarifice trecutul mai ales că prima adeverință era datată din 2008. De altfel, un om nevinovat ne-ar fi pus la dispozițiile acte care să ateste acest lucru. Liderul PNL, Ioan Petran, ne-a promis încă din urmă cu o lună că ne va pune la dispoziție o altă adeverință de la CNSAS care s-ar fi aflat la dosarul său de candidat prin care se adeverește că nu a fost nici măcar racolat de Securitate. De fiecare dată când îl contactăm pe Petran pentru a primi adeverința promisă el era ba în mașină, ba la masă, ba nu avea în posesia sa adeverința, ba a trimis-o la București. De fiecare dată acesta trata trecutul său cu o minimă importanță și aflarea adevărului cu aceeași atitudine.

 

Scrisoarea recomandată, neridicată 

“Ca urmare a solicitării dvs. vă comunicăm faptul că adeverința nr. 555073/28.11.2008 a fost transmisă d-lui Ioan Petran, prin intermediul unei scrisori recomandate, în data de 09.09.2009. Poșta Română a returnat, însă, scrisoarea, aceasta nefiind reclamată de către dl. Petran și expirând termenul de păstrare”, arată oficialii de la CNSAS într-o scrisoare către Gazeta de Cluj.

Liderul PNL Cluj-Napoca și șeful Autorității Teritoriale și de Ordine Publică (ATOP), Ioan Petran, a fost racolat de Securitate. Numele său în perioada comunistă era “Dănuț”. Acesta nu a “turnat” pe nimeni, dar nici acum nu recunoaște aceste momente din viața sa. Interesant este că adeverința Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a rămas una definitivă.

 

Ce spune CNSAS

“În temeiul art. 3 lit. b), art. 5 alin.1, art. 8 lit. b), art. 10 din Ordonanța de Urgențe a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, având în vedere calitatea domnului Petran Ioan de candidat la funcția de Deputat în Parlamentul României, în baza Notei de Constare nr. S/D/I/I/3421 din data de 19.11.2008, întocmită de către Direcția de Specialitate, din cadrul Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Petran Ioan figurează în dosarul fond rețea nr. R 244363( cotă CNSAS), ce cuprinde Fișe ale colaboratorilor din rândul elevilor și Angajamente date de aceștia în perioada 1980-1989. Domnia sa a fost recrutat de către organele de Securitate la data de 03.11.1983, fiind elev în clasa a XI-a, deoarece “are posibilități informative atât în rândul colegilor de clasă, cât și de internat.” A avut numele conspirativ de colaborator “Dănuț.” În dosar nu s-au identificat documente care conțin informații transmise Securității de către domnul Petran Ioan. În baza procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 28.11.2008 adeverim, prin prezenta, că Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a, b și c din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, astfel domnului Petran Ioan, fiul lui Ioan și Nastasia, născut la data de 27.07.1967 în Borșa, județul Maramureș, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborat al Securității.

Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverința poate fi consultată la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Prezenta poate fi contestată în fața instanței de contencios administrativ, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de Internet a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității”, arăta adeverința nr. 5073/28.11.2008 emisă de președintele de la acea vreme al CNSAS, Ladislau-Antoniu Csendes.

 

Dă vina pe Europa Liberă

“Nu am auzit în viața mea. Pe sângele nepoților mei. Acum două zile m-au sunat și cei de la Ziua de Cluj și m-au întrebat. Aveam 15 ani jumate, eram în clasa a XI-a și ne-a prins cum ascultam Europa Liberă. Dacă pentru asta să fi apărut această adeverință… Eu nu am primit o astfel de adeverință. Am primit o adeverință prin care se arăta doar că nu am colaborat cu Securitatea. O să v-o arăt luni că este la dosarul meu de candidat”, arăta liderul PNL Cluj, Ioan Petran.

 

Tiberiu Hrihorciuc 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.